ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2020 ΤΩΝ 17 ΣΤΟΧΩΝ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

Υποψηφιότητα του Εργαστηρίου στα  βραβεία 2020 των 17 στόχων αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Υποψηφιότητα του Εργαστηρίου Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας /Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών της ΣΕΦΑΑ/ ΕΚΠΑ στα  βραβεία 2020 των 17 στόχων αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών
 
Project: “Access and Inclusive Experience of people with Disabilities on Sports events: The Institutional Role and Responsibility of ACCESo”
“Προσβασιμότητα και συμπεριληπτική εμπειρία σε ανθρώπους με αναπηρία σε στάδια και αθλητικά γεγονότα: Θεσμικός Πιστοποιημένος ρόλος Υπευθύνου ΑCCESo”
Υλοποίηση: Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών /ΣΕΦΑΑ/ ΕΚΠΑ

Το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναπτύσσει projects και πρωτοβουλίες, που χαρακτηρίζονται με ιδιαίτερη προσέγγιση σε ευαίσθητα θέματα κάθε αναπηρίας και με άμεση εφαρμογή από τις αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες. 
Χαρακτηρίζονται δε τα projects αυτά με την καινοτόμα προσέγγισή τους και με την πέραν των ελληνικών συνόρων εμπλοκή και διεθνή συνεργασία.
Το Εργαστήριο κατέθεσε την εν λόγω πρόταση για το 2020 στο θεσμό των 17 στόχων αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών - United Nations Sustainable Development Goals Agenda 2020 –2030 /UN SDG Action Campaign Awards.
Η πρόταση αφορά σε μια πρωτοβουλία και δράση σχετικά με τον θεσμικά προβλεπόμενο ρόλο υπεύθυνου προσβασιμότητας και συμπεριληπτικής εμπειρίας σε γήπεδα και αθλητικά γεγονότα για άτομα με αναπηρίες. Καλύπτει κάθε είδους αναπηρία, με σημείο εκκίνησης το ποδόσφαιρο και με σταδιακή επέκταση του project σε καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, υδατοσφαίριση.
Αναμένεται, ότι, καθώς οι επισκέπτες των σταδίων και αθλητικών γεγονότων αντιπροσωπεύουν όλο και περισσότερο την ευρεία ευρωπαϊκή κοινότητα, ο αριθμός των ΑμεΑ, που επιθυμεί να παρακολουθήσει ζωντανούς αγώνες με την οικογένεια ή τους φίλους, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Έτσι, αναδύεται η ανάγκη και είναι σημαντικό να καθιερωθεί θεσμικά το τεχνοκρατικό πλαίσιο εφαρμογής του “Υπεύθυνου Προβασιμότητας Αθλητικών Γεγονότων και Αθλητικών Χώρων” με τον τίτλο ΑCCESo (Accessible Events and Stadia Officer).
Με κανόνες, απαιτήσεις, διαφάνεια, απολογισμό, διαρκή βελτίωση και με ευρύτητα προσέγγισης στον αθλητισμό η καινοτομία αυτή έχει χαρακτηριστικά παγκόσμιας αποδοχής. Η δημιουργία πιστοποιημένου θεσμού για προσβάσιμη συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ΑμεΑ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βιώνουν μια αθλητική εμπειρία πιο ανεξάρτητα και ικανοποιητικά.
Αναμένεται το 2021, που είναι Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή χρονιά, να έχουμε τους πρώτους πιστοποιημένους ACCES officers.
Η πρόταση υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) και μια σειρά από ερασιτεχνικά σωματεία των προαναφερθέντων αθλημάτων. 
Το project βασίστηκε σε πρωτοβουλία, που ανέλαβαν οι: 
Καθηγήτρια Δημ. Κοuτσούκη (Διευθύντρια Εργαστηρίου Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας, ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ, Χρ.Καλούδης (Πρόεδρος ΟΣΕΚΑ & Πρόεδρος ΕΠΕ), Μ.Τζάλλα (Παραολυμπιονίκης), Ανδ.Κατσαρός (δικηγόρος, Παραολυμπιονίκης), Φ. Μπίμπασης (Β΄ αντιπρόεδρος ΕΠΕ), Κ. Κατσουράνης (πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής & μέλος ομάδας Euro2004), Μιχ.Λολίδης (process expert, συνεργάτης Εργαστηρίου ΠΚΔ), Χρ.Παπαροδόπουλος (προπονητής, 3 ολυμπιακά μετάλλια με την Εθνική Γαλλίας στην κολύμβηση). 
Μια καινοτόμος πρόταση που επεκτείνεται πέρα από τα Ελληνικά σύνορα.
Ο συντονισμός του όλου project γίνεται από το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/ Αναπτυξιακών και Κινητικών Διαταραχών /ΣΕΦΑΑ/ ΕΚΠΑ.
Επιστημονική υπεύθυνη είναι η  Καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη (Leader) σε συνεργασία με τον Μιχάλη Λολίδη (Noriaki Kano Laboratories).
Κάθε πληροφορία σχετική δίνεται από το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών και τη συντονίστρια του έργου Καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη  στο τηλ. 2107276023/6021, στην επίσημη ιστοσελίδα www.apalab.phed.uoa.gr ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του  Εργαστηρίου www.facebook.com/apalab.phed.uoa/