ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “VIWAS” (VISUAL IMPAIRMENT AND WATER POLO ASSISTED SYSTEM 2021-2022) ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ Η/ΚΑΙ ΤΥΦΛΩΣΗ

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “VIWAS” (Visual Impairment and Water Polo Assisted System 2021-2022) για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης ή/και τύφλωση

Το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλαμβάνει (ως Leader) να υλοποιήσει το Project 622203-EPP-1-2020-1-EL-SPO-SSCP "VisuallyImpairedWaterpoloSpectators - Broadcastingofwaterpoloforpeoplewithvisualimpairment", στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ SPORT.

Project: “Αναμετάδοση του αθλήματος υδατοσφαίρισης για άτομα με προβλήματα όρασης”. Έναρξη και Λήξη: 01/01/2021- 31/12/2022.

Στο έργο αυτό συμμετέχουν τέσσερις χώρες με υψηλές επιδόσεις  στην υδατοσφαίριση,  παγκόσμια: η Ελλάδα, η Κροατία, η Ιταλία και η Σλοβενία. Ο συντονισμός του όλου έργου γίνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών /Σ.Ε.Φ.Α.Α.Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας-Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών.

Επιστημονική Υπεύθυνη είναι η  Καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη (Leader). Εκτός του Εργαστηρίου, που είναι Συντονιστής, η εταιρική σχέση περιλαμβάνει και άλλους 5 οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς. Συγκεκριμένα:

  • AssociazioneEuphoria” (Italy).
  • Κολυμβητικός Όμιλος Αστερίας” (Ελλάδα), Θωμάς Νικοδέλης PhD. Μέλος ΕΔΙΠ, ΣΕΦΑΑ, ΑΠΘ.
  • “Noriaki Kano Laboratories” (Ελλάδα), ΜιχάληςΛολίδηςDipl. Mechanical Engineer Msc, MA, www.nklabs.gr.
  • Rijeka sports association for people with disabilities” (Croatia).
  • Športno društvo Invalid Ljubljana” (Slovenia).

Το εν λόγω Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με συντομογραφία “VIWAS” (VisualImpairmentandWaterPoloAssistedSystem 2021-2022) απευθύνεται σε άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης ή/και τύφλωση, τα οποία συχνά εμποδίζονται να συμμετέχουν πλήρως σε αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες λόγω εργονομικών και συμπεριφορικών περιορισμών. Τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι περιορισμένα σε ευκαιρίες και στερούνται τη χαρά της συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις. Συνεπώς, ο στόχος αυτού του έργου είναι να δημιουργήσει ένα καλά δομημένο σύστημα αναμετάδοσης και περιγραφής του αθλήματος της υδατοσφαίρισης. Έτσι, άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης ή/και τύφλωση ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες τους θα έχουν πλήρη πρόσβαση στην παρακολούθηση του συγκεκριμένου αθλήματος υγρού στίβου.

Η συμμετοχή και παρακολούθηση παιχνιδιών υδατοσφαίρισης προωθούν την αθλητική και κοινωνική ένταξη των ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης, αφού εξασφαλίζει την ευκαιρία για προσβασιμότητα και το ίσο δικαίωμά τους να συμμετέχουν, όπως τα άτομα χωρίς αναπηρία. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα αυξήσει την κοινωνική ευαισθητοποίηση, θα προωθήσει την κοινωνική τους ένταξη, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους και θα αναπτύξει τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Το σύστημα αυτό θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα ως “Ανοικτή Εκπαιδευτική Πύλη” σε άλλους επαγγελματίες του αθλήματος, εκπαιδευτές υδατοσφαίρισης, εκπαιδευτικούς, αθλητικούς φορείς, εκπαιδευτικά κέντρα, κ.ο.κ.. Επίσης, αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμη θετική επίδραση στον τομέα των Παρα-ολυμπιακών Αθλημάτων υγρού στίβου, βοηθώντας τα άτομα με οπτική αναπηρία να παραμένουν ενεργά, έχοντας προσβασιμότητα, με ίση συμμετοχή στην ψυχαγωγία και τη μάθηση, όπως τα άτομα χωρίς αναπηρία.

Βασίζεται:

1. Στη δυνατότητα που παρέχεται μέσω ειδικής εκπαίδευσης και τυποποίησής της (πρότυπο-πρωτόκολλο) για το σχολιασμό ακουστικής περιγραφής (AudioDescriptionCommentaryADC) αγώνων και δρώμενων υδατοσφαίρισης (παγκόσμιαοργανωτική καινοτομία σύμφωνα με το Oslo Manual).

2. Στη δημιουργία της όλης αλυσίδας προσβασιμότητας, «βήμα–βήμα», προδιαγραφών σχολιαστών, σχετικής τεχνολογίας, αλλά και δυνατότητα δημιουργίας και πιστοποίησης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας για την ακουστική περιγραφή του αναφερόμενου αθλήματος.

Με πολύ μικρή προσαρμογή μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε χώρα/πόλη στον κόσμο. Έτσι, τα αθλήματα που σχετίζονται με το νερό, αγκαλιάζουν περισσότερες κοινωνικές ομάδες.

Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιείται  με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε πληροφορία σχετική δίνεται από τη συντονίστρια του έργου Καθηγήτρια Δ. Κουτσούκη. Τηλ.: 210-7276023/-6021 /Email: dkoutsou@phed uoa.gr.

Σχετικές ιστοσελίδες:  www.viwaserasmusplus.eu     https://www.facebook.com/viwasproject